gsis-sidaxis

https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/SYNTMIST/Content/Syntaxeis

 

Comments No Comments »

πατήστε εδώ

Ο νέος τρόπος υπολογισμού ισχύει για όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς. Οσοι «κλείδωσαν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014, ανεξάρτητα από το εάν θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης ή παραμείνουν στην αγορά εργασίας, δεν θα δουν καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους, καθώς αυτή θα υπολογιστεί στο σύνολό της με το παλαιό σύστημα.

Comments No Comments »

Τι αλλάζει σε όρια-υπολογισμό

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος που θα ισχύσει από το 2015
Ηλίας Γεωργάκης | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ |

Νέες περικοπές στις συντάξεις και στο εφάπαξ και αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης για το 2015 προβλέπουν για το Ασφαλιστικό νόμοι που ήδη έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν καμία σχέση με τις γνωστές απαιτήσεις της τρόικας.
Οι 6 αλλαγές που έρχονται το 2015 στο Ασφαλιστικό είναι οι εξής:
1 Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ λόγω της εφαρμογής τής ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων, όπως προβλέπεται από τον Νόμο 4052/2012. Στην εισηγητική έκθεση για το 2015 προς το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης προβλέπονται δύο κατηγορίες εκτάκτων εσόδων. Η μία από αυτές είναι η εξοικονόμηση περίπου 376 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από την περικοπή επικουρικών συντάξεων. Για να συγκεντρωθεί το εν λόγω ποσό, το ψαλίδι στις αποδοχές περίπου ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων θα είναι της τάξης 10%, όπως ήδη έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» (12/11/2014).
2 Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Χαμηλότερες συντάξεις θα καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία στους συνταξιοδοτούμενους από 1/1/2015 σε σχέση με ό,τι θα έπαιρναν αν έβγαιναν στη σύνταξη ώς 31/12/2014 ή είχαν ώς τότε θεμελιώσει τις προϋποθέσεις εξόδου από την εργασία. Κατά συνέπεια, γλιτώνουν εκείνοι που είτε έχουν θεμελιώσει είτε θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ώς το τέλος του χρόνου. Οπως τονίζουν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 3863/2010 και ασκήσουν το δικαίωμά τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015 δεν θα θιγούν από τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης». Τονίζεται ότι οι αλλαγές από 1/1/2015 θα αφορούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχουν σχέση με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που καθιερώνει ο Ν. 3863/10, ο γνωστός και ως νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους που θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 η σύνταξή τους θα αποτελείται από τρία τμήματα: τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Το δεύτερο τμήμα θα αποτελείται από τις ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2011 και μετά (πλήρως ανταποδοτικό). Και το τρίτο μέρος θα είναι η σύνταξη για τα έτη που έχουν διανυθεί μέχρι 31/12/2010 και αυτό θα υπολογιστεί με τον παλιό τρόπο (όπως βγαίνει μέχρι σήμερα η σύνταξη ανά Ταμείο). Το σχέδιο για τη βασική σύνταξη σύμφωνα με τον Ν. 3863/10 οδηγεί σε μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 25%, ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζομένων και τις εισφορές στα Ταμεία τους.
Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ειδικών ταμείων. Οι διατάξεις αυτές προβλέπονται στον Νόμο 3029 του 2002. Συγκεκριμένα το ποσοστό αναπλήρωσης έχει αρχίσει από το 2008 να μειώνεται για κάθε χρόνο για τους αποχωρούντες από την ημερομηνία αυτή και μετά.
Αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οσοι ασφαλισμένοι θεμελιώσουν δικαίωμα τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 60. Για τις 10.500 μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλασματικοί χρόνοι, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα 7.500 βαρέα ένσημα.
Αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών στο ΙΚΑ που έχουν 10.000 ημέρες ασφάλισης. Για το 2015 απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 61ο έτος για μειωμένη σύνταξη. Το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη παραμένει στο 62ο έτος.
Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Πρόκειται για εφαρμογή του Νόμου 2458 του 1997 που ορίζει ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν από τον κλάδο κύριας ασφάλισης του Οργανισμού το 2015 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2014. Η εφαρμογή του νόμου άρχισε το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με -4% κάθε χρόνο. Ωστόσο, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη για την οποία έχουν καταβληθεί οι σχετικές εισφορές και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.

Comments No Comments »

Με το ΦΕΚ 313 τ.Β΄12/2/2014 εισάγεται νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ που, στην ουσία, εξαρτά το ποσό που θα εισπράττει ο υπάλληλος στη λήξη του εργασιακού του βίου από τα έσοδα του ταμείου και τον αριθμό των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται.
Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ, του Γιάννη Μπαλάγκα, Ειδικού συνεργάτη ΔΟΕ:εδώ
πηγή:ΔΟΕ

Comments No Comments »

Πόσα θα πάρουν όσοι βγουν από το 2015

Σύνταξη τώρα ή μετά το 2015; Το ερώτημα αυτό βασανίζει όλους τους ασφαλισμένους που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πότε θα συνταξιοδοτηθούν.Η αποχώρηση με σύνταξη το 2014 συμφέρει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», όσους έχουν τις πλήρεις προϋποθέσεις, δηλαδή 35-37 έτη ασφάλισης και την ηλικία των 58-60 ή 62 ετών. Επίσης, συμφέρει όσους έχουν μεν λιγότερα έτη ασφάλισης αλλά την τελευταία δεκαετία είχαν καλές αποδοχές. Συμφέρει και η έξοδος με μειωμένη αλλά μόνο όταν το ποσό είναι ελάχιστα μικρότερο σε σχέση με την πλήρη σύνταξη.
Δεν συμφέρει η «έξοδος πανικού», όταν δηλαδή οι ασφαλισμένοι σπεύδουν σε σύνταξη για να πάρουν όσο όσο, ενώ μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κερδίζοντας φυσικά περισσότερα χρήματα απ’ ό, τι ως συνταξιούχοι.
Το βέβαιο είναι πως τα Ταμεία θα βγάζουν μικρότερα ποσά καθώς από την επόμενη χρονιά, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ανατρέπονται όλα όσα θα παραμείνουν σε ισχύ ως το τέλος του 2014.
Το κρίσιμο στοιχείο πλέον δεν θα είναι τόσο τα χρόνια ασφάλισης αλλά οι αποδοχές που θα έχουν οι εργαζόμενοι. Με βάση αυτές θα υπολογίζεται και η τελική τους σύνταξη. Κι αυτό γιατί δεν θα υπάρχει μια σταθερή περίοδος κατά την οποία ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει τις καλύτερες αποδοχές για να βγάλει σύνταξη αλλά αντίθετα, στον υπολογισμό της θα «μετρούν» οι μισθοί όλων των μηνών ή των ετών ασφάλισης από το 2011 και μετά. Και αν δεν υπάρχει ασφάλιση για κάποιο διάστημα, αυτομάτως θα μεταβάλλεται προς τα κάτω και το ποσό σύνταξης.
Με το νόμο 3863/2010 όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα για σύνταξη από 1ης 1ου 2015 θα λάβουν:
1. Ένα κομμάτι σύνταξης με βάση ό,τι ισχύει έως το 2010.
2. Ένα τμήμα σύνταξης με βάση τις αποδοχές και το χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά και
3. Ένα μέρος της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, η οποία θα υπολογίζεται επίσης για το διάστημα ασφάλισης από το 2011 και μετά.
Στην πράξη, αν σήμερα η σύνταξη βγαίνει με έναν τρόπο υπολογισμού, από το 2015 και εφεξής και για όσους θα θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το ποσό της τελικής τους σύνταξης θα είναι το άθροισμα τριών επιμέρους συντάξεων.
Η ουσία του νέου συστήματος είναι πως η σύνταξη που θα πάρουν όσοι φύγουν από το 2015 και μετά διαμορφώνεται ήδη με βάση τις μειωμένες αποδοχές που στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνουν οι εργαζόμενοι από το 2011 και μετά λόγω Μνημονίου,
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί με 35ετία μετά το 2015 μπορεί να πάρει ως και 120 ευρώ λιγότερα από το αν έφευγε με 35ετία το 2014. Η μείωση αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν υπάρχει μεγάλη μείωση αποδοχών από το 2011 και μετά.
Ωστόσο, όσο μικρότερο είναι το διάστημα της ασφάλισης στο νέο σύστημα τόσο μικρότερη θα είναι και η τελική μείωση της σύνταξης. Αντίθετα, όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης θα έχουν οι εργαζόμενοι στο νέο σύστημα τόσο θα μεγαλώνουν και οι διαφορές.
Πηγή: newsbeast.gr
Προσθήκη του διαχειριστή: Αξίζει να δείτε:
1] Οδηγίες για την εφαρµογή των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν. 3863/2010 που αφορά θέµατα ∆ιαδοχικής Ασφάλισης:
http://www.didefth.gr/docs/a3958_da.pdf
2]Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 2, 6 και 17 του ν.
3865/2010, που αφορούν το ασφαλιστικό καθεστώς των προσλαμβανομένων στο
Δημόσιο από 01-01-2011, την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου και τις αναγνωριζόμενες υπηρεσίες : ΕΔΩ
Καλοδήμος Δ.

Comments No Comments »

Αθήνα

Μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα, διακοπή της καταβολής του επιδόματος ΕΚΑΣ σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών, μειώσεις κύριων συντάξεων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ και αλλαγές στον υπολογισμό συντάξεων, καθώς και στα πλασματικά έτη ασφάλισης είναι η «προίκα» του νέου έτους σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλισης και των συνταξιοδοτικών παροχώνΠρόκειται για παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί, με την πρόβλεψη ότι θα εφαρμοστούν εντός του 2014.Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ βοηθήματα, προβλέπεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους με συνέπεια την περικοπή και των δύο παροχών. Οι ρυθμίσεις για τις δύο αυτές παροχές θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 είναι οι εξής:

1. Μείωση κύριων συντάξεων σε Δημόσιο – ΔΕΚΟ – τράπεζες. Πρόκειται για μείωση της τάξεως του 1% του ποσοστού αναπλήρωσης και αφορά παλαιότερο νόμο του 2002 (3029/02), ο οποίος εφαρμόζεται σταδιακά από το 2008 και εντεύθεν με μειώσεις 1% κάθε έτος.

Η συγκεκριμένη μείωση αφορά τα έτη ασφάλισης που διήνυσε ο ασφαλισμένος από το 2008 και εντεύθεν, και όχι τα προηγούμενα. Ετσι ένας υπάλληλος που συμπληρώνει το 2014 στο Δημόσιο 35 έτη ασφάλισης θα συνταξιοδοτηθεί υπολογίζοντας τα 27 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 80% και μόνο τα 7 χρόνια με 73%.

2. Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Από το νέο έτος τα επικουρικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν τη λεγόμενη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». Ετσι από το 2014 τα Ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα θα πρέπει να προχωρούν σε «αυτόματες μειώσεις» των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ανά τρίμηνο θα πραγματοποιούνται μελέτες για τη βιωσιμότητα των φορέων επικουρικής ασφάλισης και αναλόγως θα προσαρμόζονται οι παροχές. Επιπλέον σε όλα τα επικουρικά ταμεία δημιουργούνται «ατομικοί λογαριασμοί», ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν απολύτως στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του.

3. Εφάπαξ βοηθήματα. Από το 2014 τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος. Το τελικό ποσό του εφάπαξ που θα διαμορφώνεται με τον νέο υπολογισμό θα εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τόσο τα οικονομικά του κάθε Ταμείου (π.χ. έσοδα από εισφορές) όσο και η αναμενόμενη αποχώρηση ασφαλισμένων προς τη σύνταξη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα νέες μειώσεις στο καταβαλλόμενο ποσό, οι οποίες εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο θα είναι 20%. Πάντως το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τρόπους να περιοριστεί το ποσοστό της μείωσης του εφάπαξ, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα του κάθε Ταμείου για μία δεκαετία (αντί του έτους), προκειμένου να προσδιοριστεί το τελικό ποσό του εφάπαξ.

4. ΕΚΑΣ. Διακόπτεται από την 1η Ιανουαρίου η καταβολή του ειδικού επιδόματος (ΕΚΑΣ) στους συνταξιούχους που είναι κάτω των 65 ετών. Οι δικαιούχοι του επιδόματος (που πληρούν τις εισοδηματικές και άλλες προϋποθέσεις) θα λάβουν εκ νέου το επίδομα όταν συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους.

5. Συντάξεις ΟΓΑ. Μειώνεται κατά 4% το ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ ενώ αυξάνεται κατά 2,5% η εισφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου για τον κλάδο Υγείας.Σύμφωνα με τον Ν. 2458/97 οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που θα συνταξιοδοτηθούν το 2014 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2013. Πρόκειται για τη σταδιακή μείωση της βασικής σύνταξης (360 ευρώ), που ξεκίνησε το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με ποσοστό 4% κάθε χρόνο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό (360 ευρώ).

6. Προσαύξηση σύνταξης. Περιορίζεται το ποσοστό προσαύξησης της σύνταξης στο 2% για κάθε επιπλέον έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα ως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.Κυρίως επηρεάζονται οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και οι μισθωτοί των Ταμείων ΔΕΚΟ – τραπεζών.

7. Πλασματικά έτη ασφάλισης. Επτά  πλασματικά έτη θα μπορούν να εξαγοραστούν από το 2014 αντί των έξι ετών που ίσχυαν για το 2013. Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 θα μπορούν να αναγνωρίσουν επτά πλασματικά έτη. Πρόκειται για τα πλασματικά έτη των νόμων 3863/2010 και 3865/2010, τα οποία αφορούν έτη σπουδών, τον στρατό, τον χρόνο γονικής άδειας, ανατροφής, ασθενείας, τακτικής ανεργίας ΟΑΕΔ, τα κενά ασφάλισης, τον χρόνο κύησης και λοχείας, τον πλασματικό χρόνο τέκνων κτλ. Για την πλειονότητα των πλασματικών ετών το κόστος είναι 168 ευρώ για κάθε μήνα, ωστόσο υπάρχουν και ακριβότερες επιλογές, όπως είναι ο στρατός. Οσον αφορά το Δημόσιο, για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 μπορούν να εξαγοράσουν τους πλασματικούς χρόνους των τέκνων, του στρατού και των σπουδών. Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στον δημόσιο τομέα ο χρόνος των τέκνων (και ως πέντε χρόνια) υπολογίζεται ως επιπλέον. Επομένως τη νέα χρονιά μπορούν να αναγνωριστούν ως και 12 πλασματικά έτη (εκ των οποίων τα πέντε θα αφορούν τα παιδιά).

Πόσο και που αυξάνονται τα όρια ηλικίας:Σύνταξη από το ΙΚΑ στα 62 με 40 χρόνια εργασίας – 30 έτη και 6 μήνες η ελάχιστη προϋπόθεση για τους ενστόλους:

Αυξήσεις ορίων ηλικίας αλλά και ετών ασφάλισης για την έξοδο προς τη συνταξιοδότηση «φέρνει» το 2014 σε τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων. Πρόκειται για αλλαγές που έχουν θεσπιστεί με παλαιότερους νόμους και εφαρμόζονται σταδιακά. Οι αλλαγές αγγίζουν δύο ομάδες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, αλλά και τους ένστολους υπαλλήλους, που κάνουν χρήση του δικαιώματος αποχώρησης χωρίς όριο ηλικίας. Αναλυτικά:

ΙΚΑ – Γυναίκες: Αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ γυναικών που αποχωρούν με 10.000 ένσημα.  Το 2014 θα απαιτούνται 40 χρόνια ή 12.000 ημέρες ασφάλισης και η συμπλήρωση του 62ου έτους για πλήρη και του 60ού έτους και 6 μηνών για μειωμένη.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση συμπλήρωσης 100 ημερών πραγματικής ασφάλισης κατ’ έτος την τελευταία πενταετία.

ΙΚΑ – Βαρέα – ανθυγιεινά επαγγέλματα: Αυξάνεται το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ που υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους με 10.500 ημέρες, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικότερα, το 2014 καταβάλλεται πλήρης σύνταξη σε ηλικία 61 ετών και 6 μηνών και μειωμένη σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών.

Ενστολοι: Αυξάνεται ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για όσους ένστολους υπαλλήλους επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 μπορούν να αποχωρήσουν – χωρίς όριο ηλικίας – με τη συμπλήρωση 30 ετών και 6 μηνών συντάξιμου χρόνου ασφάλισης.

Οι τρίτεκνοι ένστολοι, που συμπληρώνουν 20ετία, από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά δεν θα έχουν ειδική μεταχείριση, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα έτη, και πλέον για τη θεμελίωση του δικαιώματός τους θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231284826

Comments No Comments »

Επηρεάζονται χαμηλοσυνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ένστολοι, ελεύθεροι επαγγελματίες
Σημαντικές αλλαγές, που επηρεάζουν χιλιάδες ασφαλισμένους, επέρχονται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας το 2014, ως αποτέλεσμα ρυθμίσεων που έχουν θεσμοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια –από το 2002 και μετά– και σταδιακά τίθενται σε εφαρμογή. Οι αλλαγές αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις και τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι πλέον για να λάβουν το ΕΚΑΣ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, δημοσίους υπαλλήλους, εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενστόλους, γυναίκες απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα, εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, με τη νέα χρονιά:
1. Αυξάνονται κάποια όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Με βάση τον νόμο 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου) οι προ της 1/1/1993 γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2014 εάν έχουν 10.000 ένσημα και είναι 60 ετών και 6 μηνών, δηλαδή ένα εξάμηνο επιπλέον σε σχέση με το 2013.
Επίσης, για ασφαλισμένους με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα απαιτούνται για συνταξιοδότηση 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 πρέπει να είναι ΒΑΕ. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται κατά ένα έτος όταν πρόκειται για μειωμένη σύνταξη, στα 59 και 6 μήνες, και στα 61 έτη και 9 μήνες όταν πρόκειται για πλήρη σύνταξη.
Επιπλέον, αύξηση επέρχεται και στα όρια συνταξιοδότησης των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κατά ενάμισι έτος. Οσοι συμπληρώσουν το 2014 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη όταν έχουν 30,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Για το 2013 το αντίστοιχο όριο είναι 29 έτη υπηρεσίας.
2. Αυξάνονται τα έτη που μπορούν να αξιοποιηθούν για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε 7 το 2014, από 6 το 2013. Σημειώνεται ότι το 2013 είναι ο τελευταίος χρόνος που ισχύει η εξαγορά πλασματικού χρόνου για συνταξιοδότηση με όρους 2010.
3. Σταματάει η χορήγηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα χάσουν το επίδομα περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.
4. Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης στο 2% για τον συντάξιμο χρόνο του 2013 και του 2014. Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους στο Δημόσιο, στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» (ΔΕΚΟ, τράπεζες) και στον Οργανισμό Ασφάλιστης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Στους παραπάνω ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με βάση αποδοχές των δύο τελευταίων ετών, ενώ στον ΟΑΕΕ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι εισφορές της τελευταίας διετίας.
5. Επίσης μειώνεται στο 73% το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων, για το διάστημα από 1.1.2008 και μετά, όπως προβλέπεται από τον νόμο Ρέππα του 2002.
6. Τίθεται σε εφαρμογή ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μειώσεις που σε κάποια επικουρικά ταμεία θα φτάσουν έως και το 30%.
7. Μειώσεις σε επικουρικές συγκεκριμένων Ταμείων προκειμένου να μην απειλείται η βιωσιμότητά τους.
8. Μειώνονται στα επίπεδα του ΙΚΑ οι ασφαλιστικές εισφορές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, σύμφωνα με νόμο του 2008. Το μέτρο επηρεάζει ασφαλισμένους των ΗΣΑΠ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, του ΟΤΕ, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Ασφαλιστικής και της πρώην ΕΤΒΑ.
9. Θα μεταφερθούν στον ΟΑΕΕ όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ.
10. Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ σχεδιάζεται να εισπράττονται ανά μήνα, αντί για κάθε δίμηνο που ισχύει έως τώρα.
Ενα ανοιχτό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα εντός του Ιανουαρίου, είναι αυτό της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Το Μνημόνιο προβλέπει μείωσή τους κατά 3,9% έως το 2016. Σημειώνεται ότι η συνολική μείωση των εργοδοτικών εισφορών έχει συμφωνηθεί να είναι 5% και είχαν ήδη μειωθεί κατά 1,1% πέρυσι ως συνέπεια της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Για το υπόλοιπο 3,9% η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τη μείωση μετά το 2014, καθώς το κόστος από την πλήρη εφαρμογή του μέτρου στα Ταμεία υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η τρόικα και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να κατανεμηθεί η μείωση ισόποσα στην τριετία και συνεπώς να αρχίσει από το 2014. Ενας πιθανός συμβιβασμός είναι να αρχίσει η μείωση κάποια στιγμή μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ενα ακόμη θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί είναι αυτό της πιλοτικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το μέτρο, για το οποίο εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση, δεν βαραίνει τα Ταμεία, αλλά τον προϋπολογισμό.

πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29-12-2013

Comments No Comments »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η υποβολή των αιτήσεων για την αναγνώριση χρόνου παιδιών και σπουδών μπορεί να γίνει ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ και όχι κατ’ ανάγκη μέχρι 31/12/2013, αφού δεν έχει τεθεί ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ για τις αναγνωρίσεις αυτές (ν. 3865/2010 και εγκύκλιος 13725/0092/26-1-2011).
Τα όσα αναφέρονται, γράφονται ή ακούγονται σχετικά με λήξη προθεσμιών την 31/12/2013 ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ-ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ.
Η υποβολή αιτήσεων και μετά την 1/1/2014 ΔΕΝ επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Έχοντας υπεύθυνη πληροφόρηση και ενεργώντας με ψυχραιμία, εξυπηρετείσθε καλύτερα και συμβάλετε στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση,

Διευθύνσεις
ΚΕΠΠΣ (πρώην Δ42) και
ΚΕΠΣ υπαλλήλων ΝΠΔΔ και Ειδικών Κατηγοριών (πρώην Δ43).

 

Νόμος 3865/2010 [ΦΕΚ 120Α/2010]
Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις.
fek_2010_120a.pdf

Comments No Comments »

Με το… αριστερό μπαίνει για μια ακόμη φορά, για χιλιάδες ασφαλισμένους και ανέργους η νέα χρονιά, οι οποίοι θα βρεθούν μπροστά σε νέες –γνωστές παρ’ όλα αυτά– περικοπές. Πρόκειται για αλλαγές που προβλέπονται σε νόμους που πάνε πίσω και από το 2002, κορυφώνονται όμως με το Μνημόνιο. Οι αλλαγές αφορούν ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι πλέον, για να λάβουν το ΕΚΑΣ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας των 65 ετών, αλλά και τους ανέργους.

Αναλυτικά, οι αλλαγές είναι:

1. Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης στο 2% για τον συντάξιμο χρόνο του 2013 και του 2014. Αφορά ασφαλισμένους στο Δημόσιο, στα «ευγενή ταμεία» (ΔΕΚΟ, Τράπεζες) και στον ΟΑΕΕ, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις υπολογίζονται τα δύο τελευταία έτη για το τελικό ύψος της σύνταξης.

2. Επίσης μειώνεται στο 73% το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης στο δημόσιο, για το διάστημα από 1.1.2008 και μετά, με βάση το νόμο Ρέππα από το 2002.

3. Μειώσεις έως 30% αναμένεται να προκληθούν στα εφάπαξ από 1.1.14, καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νέος μαθηματικός τύπος, που θα αποτελεί στο εξής τη βάση υπολογισμού του συγκεκριμένου βοηθήματος με βάση ατομικές μερίδες.

4. Μειώσεις επικουρικές, αρχικά μέσα από τον νέο Κανονισμό του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr έχει ήδη καταρτιστεί και αναμένεται να εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

5. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Με βάση το νόμο Λοβέρδου (ν.3863/2010) οι γυναίκες παλαιές ασφαλισμένες του ΙΚΑ (πριν από 1.1.93) κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2014 εάν έχουν 10.000 ένσημα και είναι 60 ετών και 6 μηνών, δηλαδή ένα εξάμηνο παραπάνω σε σχέση με το 2013. Επίσης, για εργαζόμενους με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα απαιτούνται για συνταξιοδότηση 10.500 ένσημα από τα οποία τα 7.500 πρέπει να είναι ΒΑΕ. Το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά ένα έτος για μειωμένη σύνταξη στο 59ο και 6 μήνες και για πλήρη στο 61ο και 9 μήνες. Αύξηση παρατηρείται και για τους ένστολους κατά ενάμιση έτος. Όσοι συμπληρώσουν το 2014 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη όταν έχουν 30,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Για το 2013 το αντίστοιχο όριο είναι 29 έτη υπηρεσίας.

6. Αυξάνεται σε 7 έτη το 2014, από 6 που είναι για το 2013 το ανώτατο όριο των πλασματικών ετών που μπορούν να αξιοποιηθούν για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Προσοχή. Το 2013 είναι ο τελευταίος χρόνος που ισχύει η εξαγορά πλασματικού χρόνου για συνταξιοδότηση με όρους 2010.

7. Οι ασφαλιστικές εισφορές σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες σύμφωνα με νόμο του 2008 που αναφέρεται όμως και ως μνημονιακή δέσμευση πλέον, πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα του ΙΚΑ δηλαδή στο 20%, όταν είναι σχεδόν διπλάσιες. Το μέτρο επηρεάζει ασφαλισμένους και συνταξιούχους που προέρχονται από τον ΗΣΑΠ, τον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, τον ΟΤΕ, την ΕΤΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Ασφαλιστική και την πρώην ΕΤΒΑ.

8. Αλλαγές δρομολογούνται στον ΟΑΕΕ, με στόχο την αύξηση των εσόδων. Εντός του 2014 αναμένεται να μεταφερθούν στα μητρώα του ΟΑΕΕ όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και μέχρι σήμερα ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ.

9. Επίσης, αναμένεται να εφαρμοστεί στον ΟΑΕΕ, από το νέο έτος η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών σε μηνιαία βάση, αντί για κάθε δίμηνο που ισχύει έως τώρα.

10. Το ΕΚΑΣ κόβεται για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Εκτιμάται ότι το μέτρο αφορά περίπου 60.000 άτομα.

11. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού στο επίδομα ανεργίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται σε όσους εργάζονται εποχικά. Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο ορίζει πως το ανώτατο όριο ημερών επιδότησης σε βάθος τετραετίας. το 2014 είναι 400, από 450 που είναι το 2013. Αυτό σημαίνει ότι αν, εντός του 2014 συμπληρωθούν 400 ημέρες επιδότησης, ο άνεργος χάνει το επίδομα ανεργίας.

12. Ως αντίβαρο, θεσπίζεται επίδομα ανεργίας 200 ευρώ, σε μακροχρόνια ανέργους από 22 έως 66 ετών. Θα δοθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2014 σε μακροχρόνια ανέργους που έχουν εξαντλήσει την τακτική επιδότηση, εφόσον το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση ζευγαριού το εισοδηματικό πλαφόν είναι 12.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 586 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.

13. Από τις αρχές του 2014, το Μνημόνιο προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ακόμη βέβαια δεν έχει υπογραφεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση.

14. Το Μνημόνιο προβλέπει μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, σταδιακά από το 2014 έως το 2016, ως συνέχεια της μείωσης κατά 1,1% με την κατάργηση του ΟΕΚ και του ΟΕΕ. Το υπουργείο δεν έχει ακόμη νομοθετήσει, η τρόικα πιέζει, όμως φαίνεται πως τελικά η όποια μείωση θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2014, όταν και θα διαφανεί η πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Comments No Comments »

Ιδιαίτερα ευνοϊκό είναι το συνταξιοδοτικό καθεστώς των εκπαιδευτικών που ασφαλίστηκαν ώς το 1983 και πριν από το 1992, οι οποίοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 14,5 χρόνια (γυναίκες με ανήλικα) και σε ηλικίες ώς 60 ετών. Τα όρια συνταξιοδότησης είναι σε άμεση συνάρτηση με το πότε έγινε η πρόσληψη, ενώ ειδικά για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αρκεί έστω και μία ημέρα ασφάλισης -ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα- πριν από το 1993 για να ανήκει κάποιος στους παλαιούς ασφαλισμένους.

Για τους παλαιούς ασφαλισμένους υπάρχουν δύο περιπτώσεις και αφορούν: α) όσους απασχολήθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο ώς την 31η Δεκεμβρίου 1982 και β) όσους απασχολήθηκαν στο Δημόσιο μετά την ημερομηνία αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, αρκεί η απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε φορέα του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ για να χαρακτηριστεί κάποιος ασφαλισμένος πριν από το 1983. Αντίστοιχα, στους ασφαλισμένους μεταξύ 1983-1992 ανήκει κάποιος που έχει ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα και προσλαμβάνεται στο Δημόσιο ακόμη και μετά το 1993.
Εξοδος χωρίς όριο για προσληφθέντες πριν το 1982

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο ώς την 31η Δεκεμβρίου 1982. Μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων επιτρέπει σε μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων την «έξοδο» ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, ακόμα και με λιγότερα από 35 χρόνια ασφάλισης.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι μητέρες ανηλίκων που συμπληρώνουν 17 έτη και 6 μήνες μετά το 1998 παίρνουν σύνταξη στα 50, ενώ εναλλακτικά συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας με τα 24 έτη και 6 μήνες. Οσον αφορά στους άνδρες, ανάλογα με το έτος θεμελίωσης, απαιτούνται από 32 ώς 35 έτη ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Για τους ασφαλισμένους σε αυτή την κατηγορία οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τα όρια ηλικίας εξαρτώνται από το έτος συμπλήρωσης των απαιτούμενων για θεμελίωση ετών. Ειδικά για τις γυναίκες λαμβάνεται υπόψη και η οικογενειακή κατάσταση.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές που έχουν επέλθει με το ν. 3865/2010 και διατηρούν μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για όσους προσλήφθηκαν πριν από το 1983, όταν εκτός του χρόνου του Δημοσίου υπάρχει και χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Κατά συνέπεια, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προβεί στην εξαγορά του χρόνου αυτού εφ’ όσον επιθυμεί να συμπεριληφθεί στο συνολικό συντάξιμο χρόνο του και να προσαυξήσει το ποσό της σύνταξής του.

Ανδρες με 25ετία

«Κερδισμένους» και «χαμένους» έχουν δημιουργήσει οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό για όσους εκπαιδευτικούς έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο από το 1983 ώς το 1992. Στους μεγάλους τυχερούς είναι οι άνδρες που συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012, αλλά και οι γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα ώς το τέλος του 2010.

Αντιθέτως, χαμένοι είναι όσοι εκπαιδευτικοί θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά, καθώς δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 67 ή μειωμένη στα 62 με 25ετία. Εναλλακτικά μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη στα 62, αλλά με 40 έτη ασφάλισης.

* Ανδρες. Για τη θεμελίωση δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση 25ετίας και πλέον με βάση το έτος συμπλήρωσής της μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το αντίστοιχο όριο ηλικίας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση των 25 ετών τόσο ο χρόνος που διανύεται στο Δημόσιο όσο και ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα με βάση τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση.

Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στα όρια ηλικίας για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα ώς το τέλος του 2010. Στους κερδισμένους είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης. Μάλιστα, για να «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλασματικοί χρόνοι.

Με τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2010 ο ασφαλισμένος που επιλέγει τη μειωμένη σύνταξη θα έχει «πέναλτι» 4,5%. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα όμως μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 η μείωση είναι 6% για κάθε έτος.

* Γυναίκες. Η θεμελίωση δικαιώματος επέρχεται με τη συμπλήρωση 25ετίας. Οσες γυναίκες πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα ώς το τέλος του 2010 δεν έχουν καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας, ενώ μεταβατικές διατάξεις ισχύουν τη διετία 2011-2012 (με σταδιακή αύξηση).

Με τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος και οι γυναίκες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη. Η μείωση για όσες ασφαλισμένες θεμελίωσαν δικαίωμα ώς το τέλος του 2010 είναι 4,5% για κάθε έτος πριν από τα 60. Για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 η μείωση είναι 6% για κάθε έτος πριν από τη συμπλήρωση του έτους χορήγησης πλήρους σύνταξης.

Αναλυτικά στο pdf:

http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_1612_035_cmyk.pdf

Πηγή

 

Comments No Comments »